Как да развиваме най-ценния ресурс на бизнеса - хората

Мария Тумбева, департамент „Администрация и управление“ – Нов български университет и експерт по публични лекции и обучения, В развитие, 14.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Какви са спецификите и перспективите за управление на най-ценния ресурс на бизнеса – кадрите? Това коментира в предаването В развитие с водещ Вероника Денизова експертът по публични лекции и обучения и сътрудник на департамент „Администрация и управление“ в НБУ Мария Тумбева.

Отриването на талантите не е лесно поради трудността те да бъдат открити в самата компания, смята Тумбева. „Това не е проблем само на българските компании, това е проблем в международен аспект. България следва тези тенденции. За съжаление, ние сме още в началото, но все пак е възможно идентифицирането и развитието на талантите. Това са служители, които допринасят за развитието на компанията и това, тя да покаже по-добри резултати, които накрая стават и финансови“, отчита тя.

Какво разбира бизнесът под талант? „Това са постижения, които се показват в ежедневната работа. Това са хората, които вдъхновяват своите колеги и служители, които показват талант на абсолютно всяко ниво в йерархията – не е нужно те да са от висшия мениджмънт“, пояснява експертът.

Разнообразни са и практиките за задържане на качествени таланти. „Те са строго индивидуални и се разработват спрямо индивидуалните потребности“, казва Тумбева.

„Професиите на бъдещето непрекъснато се променят. Много е сложно да се каже кои точно ще бъдат професиите на бъдещето, затова е изключително важно бизнеса и университетите да си партнират“, смята експертът.

Целия разговор вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Талантите в бизнеса