В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Защо бъдещето е в биологичното земеделие

Мeглена Антонова, координатор „Екологично земеделие“ в Greenpeace България, и Димитър Николов, фермер и ресторантьор, В развитие, 13.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Какъв е хоризонтът на развитие на един относително нов у нас, но за сметка на това доста привлекателен отрасъл, какъвто е еко земеделието, коментират в студиото на В развитие с водещ Вероника Денизова координаторът на Greenpeace България Мeглена Антонова и биофермерът и ресторантьор Димитър Николов.

„За нас дефиницията за екологично земеделие е доста обща. Знаем със сигурност, че сертифицираните биологични производители са вече над 7 хил. Има голям интерес към този вид производство“, отчита Антонова, добавяйки, че основният проблем тук се крие в липсата на информация.

От своя страна биофермерът и съсобственик на ресторант за ястия от натурални продукти Димитър Николов разказа за зараждането на идеята си за „зелен“ бизнес. „Мотивацията ни да влезем в този отрасъл беше доста голяма. Разбиранията ни за нормален начин на живот ни ограничиха в сегментите, в които се развиваме – ресторантът ни изповядва тази политика, защото самите ние я изповядваме. Така и фермата ни в момента е в преход към биоземеделие“, коментира той, посочвайки и проблемите: „Преработването на продукцията е изключително тромав процес, който отнема доста време и финансови средства, за да излезеш конкурентен на пазара“, каза още гостът в студиото. Въпреки всичко интересът на потребителите към подобен род продукция расте осезаемо, отчита Николов.

Със сигурност бъдещето на земеделието е в екологичната продукция, допълни Мeглена Антонова. „Нашата визия е ползите от земеделието да са най-вече за производителите и потребителите, като това директно ще рефлектира върху околната среда. Сами виждаме, че малките семейни ферми, които наистина имат силно отношение към този поминък, имат отношение и към околната среда“, отчете още тя.

Повече за перспективите и предизвикателствата, пред които е изправено еко земеделието, информация за бъдещите проекти на Greenpeace, както и подробности за борбата на организацията с институциите, насочена срещу използването на опасни земеделски торове очаквайте скоро във видео с целия разговор!

 

 

Последни новини
Още от В развитие