В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще има ли Европа на две скорости

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, В развитие, 13.02.2017

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

ЕС показва не само, че не е силен съюзник, но също така, че не е и силен опонент на големите играчи на световната сцена. Това коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в предаването "В развитие" с Делян Петришки. 

По думите му разделението между държавите в ЕС е показателно. "Източноевропейските държави започнаха да се обединяват и създават свои политики. Някои от тях като Полша, Унгария и Румъния приемат национални закони, които граничат не само с популизма, но са и на ръба с европейските принципи", обясни той. 

В момента имаме две ядра, а именно - Брюксел, което се върти около Германия и все по-отслабващата позиция на Меркел, и Вишеградската четворка и гравитиращите около нея страни от ЦИЕ, коментира той. 

Бившият зам.-министър на външните работи сподели и своите очаквания относно преговорите между Великобритания и ЕС по повод процеса по излизане на страната от ЕС. Според Керемедчиев е възможно да има отстъпление от страна на Юнкер и ЕК. "Това не трябва да се случва, защото ще даде лош сигнал за други държави, които обмислят да тръгнат по този път и да се отделят от Европа."

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие