В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Драстично трябва да скочи квотата за българска музика в ефира

Тихомир Георгиев и Валери Славчев, СНАМП, във В развитие, 13.02.2017

Тихомир Георгиев и Валери Славчев, СНАМП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Тихомир Георгиев и Валери Славчев, СНАМП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента българската музика в ефира на България е около 5% до 10%, а на базата на добрите практики в държави, като Полша, Латвия, Румъния и Испания, разумният процент е около 50%. Това каза Тихомир Георгиев, продуцент и DJ, член на новото Сдружение независими автори, музиканти и продуценти (СНАМП), в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

"Основната цел, която си поставя СНАМП, е промяна на Закона за радиото и телевизията, в който се оказва, че няма формулирано понятие българска музика, а се говори за европейски произведения. Този закон трябва да защитава българската музика, като част от българската култура", каза Георгиев. 

Имаме огромното желание, при повишаване на българската музика в ефира, да се отделя и достатъчно време за независима българска музика, заяви гостът. "Колкото и малко българска музика да се върти в българския ефир, тя е наложена от музикални компании, които имат свои интереси, а независими артисти, музиканти и продуценти почти нямат достъп до ефир, с малки изключения като гостуващи за интервюта". 

"Третата важна цел на сдружението е да се продължи традицията за създаване на качествена българска музика от всички жанрове и ще издирваме и помагаме на млади изпълнители и автори от цялата страна". 

Планира се ежемесечно издание компилация с българска музика на независими автори, която да се разпространява до редакторите и водещите в българските музикални медии, заяви от своя страна вокалистът на група "Хоризонт" и член на УС на СНАМП Валери Славчев.  

"Създаването на качествена музика е процес, който е зависим от чуваемостта на творчеството на българските автори и когато един български автор не успява да достигне до публиката, той много често се отказва". 

Сдружение независима автори, музиканти и продуценти, учредено от популярни и уважавани автори, музиканти и продуценти у нас. 

Губи ли се националната идентичност в българската музика, поради липсата на текстове, които да се пеят на български език? Каква трябва да бъде квотата за излъчване на българска музика в ефира на България?

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от В развитие