България в битка за сърцето на Тръмп със смела сатира

Боян Тончев и Деян Георгиев във В развитие, 10.02.2017

Боян Тончев и Деян Георгиев, сценаристи на Господари на ефира. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Боян Тончев и Деян Георгиев, сценаристи на Господари на ефира. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Емблематичната фраза на Доналд Тръмп "America First" отключи вълна от сатирични видеа от цял свят, в които чрез брилянтна самоирония и чувство за хумор, интелектуалният елит на различните държави по света "поднасят на тепсия" собствените си държави, като претенденти за място в "сърцето" на Тръмп. България бе сред първите държави, които успяха да се включат в сатиричната вълна, заляла за часове целия свят. Темата коментираха съавторите на клипа "Bulgaria Second - Reaction to Trump's America First" Боян Тончев и Деян Георгиев, сценаристи на "Господари на ефира" в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Инициативата тръгна от Холандия. След тях бяха германците, които освен, че направиха клип, решиха и да организират цялата инициатива създавайки специални сайт за публикуване на видеата", обясни Георгиев. 

Едно трябва да му се признае на Тръмп, че успя да стъписа света. Всички очакваха популистките и неадекватни обещания да си останат в предизборната кампания, но той ги изпълнява и ние сме притихнали в тих ужас, каза Тончев. 

Стигнахме до там да сме стъписани от това, че един политик си изпълнява предизборните обещания, коментира Петришки. "България е петата държава, която успя да се включи в инициативата".

"За Тръмп целият останал свят е втора ръка. Това се прави предимно от комедийни шоута извън Америка, защото американските предавания отдавна се занимават с абсурда на личността на Тръмп и го осмиват още от преди да се кандидатира за президент. Но за пръв път се случва в световен план един световен лидер да бъде осмиван от толкова много професионалисти", каза Тончев.

Основната линия във видеата е самоиронията - от една страна да се покажем и да участваме в тази вълна, а и да покажем, че и в България можем да правим комедия, каза Георгиев. 

Иронията е много силно оръжие, подчерта Боян Тончев. "Това е нещо, което липсва на българина. Не обичаме много да се шегуваме със себе си, а държави, като Германия са го развили до съвършенство". 

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Начало