В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как влияе на пазарите политиката на ЕЦБ за покупки на активи

Владимир Сиркаров, В развитие, 09.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Как политиката на Европейската централна банка през последните години влияе на дълговите пазари в Европа и как променя поведението на инвеститорите и портфолио мениджърите? Това коментира в студиото на В развитие с Вероника Денизова водещият на Boom & Bust Владимир Сиркаров.

„Към днешна дата покупките на активи от страна на ЕЦБ достигнаха над €1,5 трлн. с основната цел да се даде свежо „побутване“ на кредитирането, с което да се подобри икономическото развитие на Европа като цяло. Програмата беше продължена в края на миналата година, въпреки че месечните покупки се редуцираха от €80 млрд. до €60 млрд. Тя продължава до март, като въпросът е как ще се случи излизането от една подобна програма и дали ще има подобен сценарий като при Федералния резерв в САЩ“, обобщава Сиркаров.

„Огромна част от тези покупки на активи са насочени към ДЦК. Това неминуемо доведе до сериозно изкуствено понижаване на доходностите“, коментира още той. Сиркаров отбеляза още, че освен директните покупки, върху доходността на ДЦК са повлияли и други мерки, свързани с разширяването на ветрилото от гледна точка на различни по матуритет покупки на ДЦК.

„Наблюдаваме един много интересен ефект, който прави впечатление – изравняването на доходностите на голяма част от страните. Разликата между доходността между испанските 10-годишни ценни книжа например и тези на Германия е доста малка, което е меко казано изкривяване на реалността", отчита Владимир Сиркаров.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие