В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Експанзията на капитали зад граница е плюс за икономиката на България

Евгени Кънев във В развитие, 09.02.2017

Евгени Кънев, икономически анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Евгени Кънев, икономически анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Общо инвестираните в чужбина активи са 43 млрд. евро. Цифрата е приблизително, колкото БВП на България, като преките и портфейлните инвестиции са се увеличили с около 50% от 2011 насам. Това каза икономическият анализатор Евгени Кънев за отлива на капитали от България в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"От една страна някой би интерпретирал това като негативна новина за напускащи капитали, което означава, че съществуват по-атрактивни финансови инструменти в чужбина. Това е нормално предвид много фактори и най-вече, че в България има недоразвит капиталов пазар и финансови инструменти. Тази тенденция отчетливо се засилва със спада на лихвите по депозити в България, които по време на кризата бяха доста добра алтернатива, предвид риска от преки инвестиции в икономиката".

Същевременно има една много интересна позитивна тенденция, защото все повече предприемачи, които търсят да придобиват бизнес в чужбина, каза още гостът. "Една от причините е, че българския пазар е вече твърде малък за тях и за това търсят да увеличат своите експозиции в чужбина".

"В голямата си част България е атрактивна основно за инвестиции, предназначени за износ. Ползват се предимствата на ниската цента на труда, земята и преките данъци и по-малко вземане-даване с държавата. Почти липсват инвестиции, които се връщат към вътрешния пазар, защото имаме много регулации и се застъпват интересите на местни играчи, които се ползват с политически чадър. Резултатът е, че интересът е близо до нулата".

Как ще се отрази на българския бизнес Brexit? Ще се върнем ли към епохата на митническите режими след излизането на Великобритания от ЕС и как ще се отрази това на българския износ? Колко са придобиванията на български компании през последната година?  Нужно ли е да се отчита вече не само БВП, но и Брутен национален продукт? 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие