В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Доближава ли се София до реални решения за чист въздух

Иван Велков във В развитие, 09.02.2017

Иван Велков, общински съветник, Столичен общински съвет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Велков, общински съветник, Столичен общински съвет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемите със замърсяването на въздуха, с които в момента София се бори, отдавна са намерили решение в сравними по интензитет мегаполиси. Приемането и прилагането на нещо, което доказано работи, дори и емпирично, може да бъде въпрос буквално на дни и часове. Това каза общинският съветник от Столичния общински съвет Иван Велков в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "Мудността, с която провеждаме реформите, измества вземането на такива решения далеч във времето и пространството". 

"През XXI век е време да спрем да практикуваме навици, които жертват здравето на всеки един от нас, за сметка на личното ни удобство да облечем автомобила си само, за да отидем до близкия магазин или до административна сграда, където да ни бъде издаден поредния документ". 

Мерките, за които се заговори сега и добиха гласност, като идеята за безплатен градски транспорт, съвсем не са нови и "не решават проблемите веднага и бързо", каза още гостът. По думите му "не е новина" това, което се случва сега, през зимните месеци, с въздуха в столицата, но "единственото хубаво нещо" в силното огласяване на проблема в общественото пространство е, че "сякаш започна спорадичен, но методичен диалог" между различните институции и приближава моментът на разрешаване на проблемите. 

Защо бяха прекъснати естествените връзки, т.нар. зелени клинове, между с Витоша и сърцето на София? Стават ли ежедневие и за столичани въпросите, свързани с т.нар. карбонов отпечатък?

Вижте целия коментар във видеото:

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие