В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Отливът на капитали от Китай може да се изостри още повече

В развитие, 08.02.2017

Китайски юани. Снимка: Bloomberg Китайски юани. Снимка: Bloomberg

Отливът на капитали от Китай през 2017 може да се изостри още повече, ако щатските компании в Поднебесната империя се окажат под натиск да репатрират своите печалби. 

По данни на Института за международни финанси отливът на капитали от Китай през 2016 достига рекордните $725 млрд, което е с над $50 млрд. повече спрямо 2015. 

През последните месеци изтичането на капитали от Китай се увеличи, след като юанът отчете най-сериозната си загуба спрямо долара за миналата година от 1994 насам, поевтинявайки с 6,5 на сто спрямо долара. 

Графика 1: Изменение на валутната двойка USD/CNH. Източник: Bloomberg Terminal 

В същото време изтичането на капитали доведе до сериозно намаление на международните валутни резерви на Китай, които отчитат спад от $320 млрд. през 2016. Последните данни показват, че през януари общата им стойност се понижават под $3 трлн., записвайки най-ниското си ниво от началото на 2011. 

Вложенията на Китай в държавен дълг на САЩ също намаляват през ноември 2016 за шести пореден месец, след като втората най-голяма световна икономика разпродава щатски облигации в опит да подкрепи юана. Китай държи $1,05 трлн. щатски дълг към ноември, което е понижение с $66,4 млн. спрямо предходния месец и най-резкият спад от декември 2011.  

Графика 2: Динамика на вложенията на Китай в държавен дълг на САЩ и международните валутни резерви на Китай. Източник: Bloomberg Terminal 

Вижте още във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие