В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Германският избирател харесва новата политическа енергия на Шулц

Мария Стоянова във В развитие, 08.02.2017

Мария Стоянова, дългогодишен журналист, кореспондент в Германия и председател на СЕМ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мария Стоянова, дългогодишен журналист, кореспондент в Германия и председател на СЕМ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Германската политическа сцена е изключително традиционна и политическите борби се случват в пленарната зала, където политическите лидери успяват да се докажат в словесните борби със своите политически опоненти. С това няма да разполага Мартин Шулц и за това можем да наречем неговата кандидатура безпрецедентна, уникална или куриозна. Това каза Мария Стоянова, дългогодишен журналист и кореспондент в Германия и председател на СЕМ, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

Социалдемократите за пръв път от ерата на Шрьодер изпреварват по рейтинг Християндемократическия съюз и това се дължи на ефекта Мартин Шулц, който изненадващо се появи на германската политическа сцена. Това е една личност, която в европейски мащаб имаше своите измерения, но вътрешната политика на Германия не е толкова повлияна от фигури, които са диктували по някакъв начин европейския дневен ред. 

Той не е инсайдер и не се ползва с предимството на място на депутат в германския Бундестаг, което е една естествена трибуна за всяка предизборна кампания. 

"Шулц се утвърди, като страстен, пламенен политик, който възпламенява политическите противници. Това се харесва на избирателите в Германия. Тази нова енергия, която той привнася, действително прави от демокрацията удоволствие". 

Има ли умора в избирателите, свързана с кандидатурата на Ангела Меркел и какъв ще бъде резултатът от "новата динамика и енергия" в предизборната кампания, привнесени от кандидатурата на Шулц?

Какви са приликите и разликите  между Шулц и Шрьодер? Защо Шулц е превъплъщение на европейската сбъдната мечта - как "малкият човек застава на най-високата трибуна", на върха на Европейския парламент? До каква степен фактът, че Меркел произхожда от академичните среди, пречи на избирателите да я разберат? Какво очакват германците от своя канцлер?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие