В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Липсват мерки за сближаване на България до средноевропейските нива и политики

Проф. Гарабед Минасян от ИИИ към БАН във В развитие, 07.02.2017

Проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В наличната публична информация за икономическите платформи на БСП и ГЕРБ липсват мерки, които да имат за цел да доведат България до сближаване към средноевропейските нива. Какви приоритети залагат партиите в своите икономически програми? Темата коментира проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания към БАН в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

Според икономиста няма ясно разписани политики, с които ще бъдат постигнати заложените цели. Проф. Минасян коментира целта на ГЕРБ за увеличаване на БВП до 120 млрд. лева до края на 2021. "БВП на България ще достигне около 85-86 млрд. лв през миналата година. Увеличение за четири години до 120 млрд. лева означава, че средногодишният темп на прираст на БВП трябва да бъде 8-9%", обясни той, като отбеляза, че от 2008 насам средногодишните темпове на прираст на БВП са под 1%. 

Според проф. Минасян трябва да има революционни промени вътре в страната. "По данни на НСИ за деветмесечието на 2016 инвестициите са с около 14% по-малко спрямо предходната година, а по отношение на платежния баланс - тази година има изтичане на местен капитал в размер на около 2,5 млрд. евро", посочи икономистът. 

Кои са приоритетите в икономическата програма на БСП? Проф. Минасян коментира идеите за отпускането на кредити без лихви на млади семейства, които купуват жилища до 100 хил. лева, за реиндустриализация и последните спекулации около това колко ще струва икономическата програма на БСП. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие