В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Няма проблеми с активите на пенсионните дружества

Николай Марев, главен изпълнителен директор на ПОК ДСК-Родина, В развитие, 03.02.2017

Николай Марев, главен изпълнителен директор на ПОК ДСК-Родина. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Марев, главен изпълнителен директор на ПОК ДСК-Родина. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какви са изводите от излезлите наскоро доклади за прегледа на балансите на пенсионните дружества и стрес тестовете на застрахователния сектор? Темата коментира в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки главният изпълнителен директор на ПОК "ДСК – Родина" Николай Марев.

Според Марев са били изпълнени основните цели на прегледа на активите на пенсионните фондове, а именно - проверка за наличност на активите, съхранявани от банките-попечители, оценка на активите в портфейлите, оценка на адекватността на принципите за оценяване и признаване на активите, оценка на рисковете на пенсионните фондове в съответствие с разпоредбите и повишаване на осведомеността относно рисковете и уязвимостта на сектора.

„По въпроса за активите в банките-попечители отговорът е еднозначен – няма идентифицирани проблеми с наличността на финансовите инструменти. По ясен отговор от това не може да се даде“, смята директорът на ДСК – Родина, добавяйки, че към 30 юни 2016 активите в портфейлите на пенсионните дружества са били 9,84 млн. лева.

„Проверка на пасивите може да се направи тогава, когато пенсионно-осигурителните дружества започнат да изплащат съответните пенсии, т.е. когато се появят техните задължения. Тъй като фазата на изплащането законово не е уредена, в момента тези задължения и техният матуритет във времето не могат да бъдат определени“, каза още Марев.

„Заключенията са, че има какво да се направи по отношение на регулации, по отношение на дефиниции. Ние като бранш приветстваме всичко това. Това се прави с цел да се укрепи доверието на осигурените лица в пенсионния сектор“, допълва още гостът.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие