В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ходове и рокади в политиката на Фед

Пазарен коментар на Кузман Илиев във В развитие, 03.02.2017

Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Паричната политика вече е неконвенционална. Ние живеем в ерата на количествените улеснения, на много специфичните действия на централните банкери, които в никакъв случай не се изчерпват с опита да се движи краткосрочната лихва. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

Ние сме в такова време и Фед направи такива ходове във времето, че показа, че можеш да влияеш на финансовите пазари и да правиш парична политика с това просто какви инструменти Федералният резерв купува, запазвайки номинално размера на своя баланс или с това да променяш матуритета на тези инструменти.

Количествените улеснения в САЩ вече са спрели, може да се каже, че от 2014 вече не съществуват, но в реалността това, което се случи с тази операция туист, която бе направена, бе едно много специфично количествено улеснение. Досега падежираше краткосрочен дълг, който Фед държи, като постъпленията от него обратно банката инвестираше на пазарите, купувайки дългосрочен дълг. Сега това се променя и Фед ще инвестира все по-краткосрочно, променяйки средния матуритет на активите в баланса си и затягайки кредита дългосрочно.

Сработи ли политиката на Фед до момента? Ще спъне ли Фед Тръмп? Какво се крие зад решенията на Федералния резерв? Какво да очакваме за вбъдеще? Какво е значението на политическата конюнктура в политиката на Федералния резерв?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие