В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Трябва ли да правим закони, които да спъват реалния земеделски производител

Красимир Кумчев и доц. Огнян Боюклиев във В развитие, 02.02.2017

Красимир Кумчев, аграрен консултант и собственик на Apple Consult и доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания от БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Красимир Кумчев, аграрен консултант и собственик на Apple Consult и доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания от БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В последното събрание на 43-тото Народно събрание депутатите решиха, че само собственици с най-малко 51% от дадена земеделска земя могат да сключват договори за аренда. Това стана с приемане на второ четене на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. В предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова темата коментираха Красимир Кумчев, аграрен консултант и собственик на Apple Consult и доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания от БАН

"Беше прибързано взимането на това решение, защото има земи с много собственици, които са на практика неоткриваеми. Това пречи в чисто практически план на земеделските производители", заяви Красимир Кумчев. "Силно се надявам новоизбраният президент да наложи вето върху този закон". 

"Посоката, в която работи законът е правилна - трябва да защитим собственика. Имаме конституция. Тук говорим за собственост, с която се спекулира. Ако единствената ни цел е да няма пустеещи земи, тогава да бяхме върнали ТКЗС", каза от своя страна Огнян Боюклиев. "Но не бива да правим закони и нормативни актове, които да спъват реалния производител. Трябва да се търси балансът между страните". 

Какви са възможните решения за постигане на консенсус? Каква е практиката в други западни демокрации? Какви са равносметките за българските производители в земеделието през 2016? Защо не проработи БДС стандартът за хранителните продукти? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие