В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Каква е връзката между Dow Jones и публичния дълг на САЩ

Коментар на Ивелина Петрова, В развитие, 01.02.2017

NYSE, 9 декември 2016, Ню Йорк. Michael Nagle/Bloomberg NYSE, 9 декември 2016, Ню Йорк. Michael Nagle/Bloomberg

Наблюдава се интересна връзка между индекса на сините чипове Dow Jones Industrial Averagе и публичния дълг на САЩ, който е близо до рекордните нива от $20 трлн, а именно - много близка корелация между двата индикатора. 

Графика 1. Изменение на индекса Dow Jones (жълтата линия) и нивото на публичния дълг на САЩ (бялата линия). Източник: Bloomberg Terminal 

Когато Роналд Рейгън поема управлението в САЩ през 1981 например, публичният дълг на САЩ достига $994 млрд., а Dow се търгува на нива от 951 пункта. По времето на Клинтън борсовият индекс изпреварва ръста на държавния дълг, но при управлението на Буш се отчита обръщане на посоката, като при последните две управления на Джордж Буш младши и Барак Обама се вижда, че изменението на двата индикатора върви ръка за ръка. 

Графика 2. Корелационна зависимост между индекса Dow Jones и публичния дълг на САЩ при президентските мандати на Роналд Рейгън, Джордж Буш, Уилям Клинтън, Джордж Буш младши, Барак Обама. Източник: Matterhorn.gold via David Stockman

От друга страна, Барак Обама е единственият президент в съвременната история на САЩ, при който икономиката не успява да запише поне една година на ръст от 3%, но в същото време бива отчетено нарастване на дълга с $9,3 трлн. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие