В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Проблемите на страните от бивша Югославия

Стефан Ралчев във В развитие, 31.01.2017

Стефан Ралчев, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стефан Ралчев, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наблюдваме едно отстъпление на Европейския съюз от региона на Балканите. Това каза политологът Стефан Ралчев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

Една от причините е чисто институционална, знаем кризата с еврото, вътрешните настроения на държавите членки и популистките сили, които набират сила в страните от Западна Европа. От друга страна имаме възхода на т.нар. нелиберални фактори в региона на Балканите, които запълват липсата на европейско влияние, обясни гостът. 

Идеята за членство в ЕС винаги е била привлекателна и възможността за разширяване е била инструмент за влияние, но след спада на ентусиазма за разширяване се предизвиква вакуум.

ЕС трябва да вземе това предвид, въпреки кризите, защото вакуумът се запълва не само от популистките партии вътре в региона, но и от външни сили, свързани с Русия и Турция. 

Какво можем да очакваме от Тръмп? Кои ще бъдат силите, които ще регулират отношенията в региона на Балканите, след като ЕС е в режим на кризи, а САЩ вече няма да играе ролята на гарант, който да въдворява ред и сигурност? Отпада ли изцяло ЕС като фактор? Трябва ли да се стартира присъединяването на Албания, да се продължи отварянето на глави по присъединителния процес към ЕС на Сърбия и Черна гора? Трябва ли да се стартира преговорният процес с Македония? Как България може да повлияе положително на налагането на европейското влияние на Балканите?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие