В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бизнесът в България работи в подобрена, но динамична среда

Милена Виденова във В развитие, 31.01.2017

Милена Виденова, управител на Coface Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Милена Виденова, управител на Coface Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Компаниите в България се радват на по-добра бизнес среда, но трябва да продължават да прилагат системно управление на риска и добре да проучват и наблюдава контрагентите си, защото средата ще продължи да бъде динамична. Това заяви Милена Виденова, управител на Coface Bulgaria в интервю на Виктория Тошкова, Investor.bg, за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Coface повиши оценката си за страновия риск на България за пръв път от 11 години.

Оценката, която присъжда Coface на страните, съдържа два компонента. Единият е свързан с политическата ситуация, а другият - с бизнесклимата, пречупено през призмата на корпоративната задлъжнялост и продължителните неплащания, обясни Виденова.

"Увеличението се дължи на подобрената бизнес среда, че потреблението се увеличава, че имаме по-добра структура на износа. Надяваме се да постигнем политическа стабилност и на предсрочните избори да има правителство, което да може да продължи с реформите, които се случват". 

IT секторът, туризмът и производството са секторите, които бележат ръст през изминалата година, каза още управителят на Coface Bulgaria. "Ако нещата се случват по демократичен начин, смяната на правителството не би трябвало да даде отражение върху по-нататъшното подобряване на бизнес климата". 

За трета поредна година компаниите, изпаднали в несъстоятелност в България намаляват. В същото време рисковете от корпоративно неплащане остават, обяви събеседничката.

Централна и Източна Европа се представя по-добре от очакваното и има своя потенциал. Конвергенцията се случва, макар и по-бавно, отколкото ни се иска, категорична бе Виденова.

Как ще се отразят предстоящите избори на бизнесклимата в България? Как изглежда България, като инвестиционна дестинация за чуждестранните инвеститори? Кои са външните фактори, които застрашават инвестиционния климат? Какви са последните данни за изпадналите в несъстоятелност компании в България? Какво е състоянието на риска в Централна и Източна Европа?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие