В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Служебните кабинети през 1997 и 2017 - прилики и разлики

Стефан Софиянски, бивш служебен премиер и Красен Станчев, ИПИ, В развитие, 27.01.2017

Основателят на ИПИ Красен Станчев (в средата) и бившият служебен премиер Стефан Софиянски (вдясно) Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Основателят на ИПИ Красен Станчев (в средата) и бившият служебен премиер Стефан Софиянски (вдясно) Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Главната разлика между сегашното служебно правителство и това през 1997 е, че тогава всички знаеха какво следва, докато в момента не знаем. Това заяви основателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев в ефира на "В развитие" с Димитър Вучев. Заедно с бившия служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски той говори за конюнктурите при служебните правителства днес и през 1997. 

При този кабинет ние не знаем кой ще бъде в следващото редовно правителство, както и дали то няма да има кратък живот по подобие на това на Пламен Орешарски, каза Станчев. Друга основна разлика е, че кабинетът на президента е по-важен от кабинета на премиера, защото той ще трябва да се справя с няколко политически предизвикателства,  които далеч не са тривиални, добави той. 

През 1997 България беше двуполюсна, но основната разлика е, че това, което ние тогава си поставихме за цел сега е факт - смяна на обществено-икономическата система и членството в НАТО и ЕС, каза Софиянски. По думите му България се е развивала по-динамично през периода 1997-2007, отколкото в годините 2007-2017. 

Вижте повече!

 

Последни новини
Още от В развитие