В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Застрахователите трябва да поемат ролята си за защита на потребителите в туризма

Димитър Попов и Анелия Крушкова във В развитие, 26.01.2017

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Има два основни механизма за защита на потребителя при несъстоятелност на туроператора - това е или гаранционен фонд, или застраховка на туроператорска отговорност. Няма причина да се дублират и двата механизма, каквото искат да въведат в България. Това каза Димитър Попов, член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денозова. 

Попов коментира въвеждането на гаранционен фонд, който да действа успоредно със застраховката отговорност на туроператора.

"Аргументът бе, че в един момента, когато застраховката не бъде подменена, да влезе гаранционния фонд, вместо контролните органи да си вършат работата. Тази такса ще бъде допълнителна тежест, която няма смисъл". 

Министерството на туризма има правото и задължението да въведе ред в тези взаимоотношения, каза от своя страна Анелия Крушкова, бивш председател на Държавната агенция по туризъм. "Има ли задължението туроператорът да плаща двойно, и застраховка, и вноска за гаранционен фонд, и има ли смисъл от това - не. Категорично няма смисъл". 

"Въпросът е защо всички застрахователи, към които ние така надлежно плащаме своите вноски, за да сме застраховани, не плащат своите застрахователни обезщетения в случай на фалит на самата компания", каза Крушкова.

Какви са начините за гарантиране на потребителите в останалата част на ЕС? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие