В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Турските пазари очакват нови затягания от централната банка

Пазарен коментар на Симин Демокан, 25.01.2017

Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Лирата поевтиня с почти 1% спрямо долара и така отслабва за втори пореден ден. Сега тя се търгува около 3,82 за долар и това я прави най-лошо представящата се валута сред валутите на развиващите се пазари. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg Истанбул Симин Демокан в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

"Лирата се понижава заради спекулации, че може да се наложи допълнително затягане на политиката на централната банка, за да се подкрепи валутата. Само за тази година лирата е изгубила 7%". 

Индексът Borsa Istanbul се понижи с 0,7%, а доходността по 10 годишните държавни облигации се покачи с 15 базови пункта и е около 11,2%, обясни Симин Демокан. "Някои икономисти смятат, че централната банка е предприела абсолютния минимум в опит да спре поевтиняването на лирата, коментира Демокан във връзка с вчерашното заседание по паричната политика на Турската централна банка". 

"Турската централна банка повиши дневната лихва по заемите със 75 базови пункта до 9,25%. Основната лихвена ставка беше запазена на 8%. От банката заявиха, че при нужда могат да затегнат още политиката си".

Началото на това затягане бе поставено през последните няколко седмици, като някои мерки се приложиха тихомълком, каза още анализаторът. "Понижението на лирата тласка инфлацията нагоре – доста над целта на централната банка. А както знаем, президентът Ердоган настоява за по-ниски лихви, за да се подкрепи ръста в икономиката".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие