В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

ЕК обмисля въвеждането на минимална заплата във всяка страна от ЕС

Коментар на Ивелина Петрова във В развитие, 25.01.2017

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Европейската комисия (ЕК) обмисля въвеждането на минимална работна заплата във всички страни членки на ЕС. Това заяви председателят на комисията Жан-Клод Юнкер на конференция по социалните прави в Брюксел в понеделник, допълвайки, че мярката е част от усилията за борба със социалното неравенство и бедността. 

Юнкер призова компаниите да приемат минимално заплащане и заяви, че реформата на социалната политика на ЕС трябва да започне от 19-членната еврозона, която вече споделя единна валута и фискален надзор. 

Комисията ще представи предложенията си за реформи през следващите седмици преди срещата на високо равнище на 25 март, с която ще бъде отбелязана 60-годишнината от Римските договори, поставящи основите на днешния ЕС.

До какви ефекти води обаче въвеждането на минимална работна заплата (МРЗ)? Каква е динамиката през последните години по отношение на МРЗ в страните, в които съществува минимално заплащане? Какво показват последните актуални данни за равнището на безработица в България и ЕС? 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие