В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Къде да инвестираме през 2017

Стойне Василев във В развитие, 24.01.2017

Стойне Василев, председател на Българска асоциация на личните финансови консултанти. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стойне Василев, председател на Българска асоциация на личните финансови консултанти. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Причината депозитите в България да бъдат толкова много "на първо място са в народопсихологията". "Ние искаме на първо място парите ни да бъдат на сигурно място, а не толкова да печелим от тях". Това каза Стойне Василев, създател на сайта за лични финанси smartmoney.bg и председател на Българска асоциация на личните финансови консултанти, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

"Като имаме предвид, че повечето депозити наистина са между 4 000 и 5 000 лв. няма много други възможности да се инвестира, а хората просто искат парите им да са на сигурно място и да са подръка". 

Ако говорим за малка сума в размер на няколко хиляди лева, която да бъде нещо като авариен фонд, е оправдано тя да бъде в банките, каза Василев.

"Лошото е, че има хора с над 1 млн. лв. в банките, които не получават никаква доходност - тя е в рамките на 0,1% - 0,2%".

По думите на госта може би с развитието на финансовата грамотност и с опознаването на повече видове финансови инвестиционни инструменти, това ще подобри ситуацията.

"Но не очаквам в следващите 5-6 години да има драстична промяна в тези нива и можем да очакваме още по-големи суми, събрани в банките и рекорди всеки месец на сумите, които стоят на депозити". 

Къде би инвестирал Стойне Василев през тази и следващата година? Има ли истинска дефлация в България?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие