В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Президентът има нужда от много силен екип от модерни икономисти

София Касидова във В развитие, 19.01.2016

София Касидова, бивш зам. министър на икономиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria София Касидова, бивш зам. министър на икономиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Президентът трябва да бъде обединител на нацията и да надгражда над това, което е било създавано преди него. Няма друг курс, който президентът може да си позволи да следва, в такова трудно и разделно време, но има уникалните възможности да бъде генератор на една промяна. Това каза София Касидова, бивш зам. министър на икономиката, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Президентът има нужда да приоритизира своите политики и действия. Има два основни приоритета, които не търпят отлагане и изискват действие. Президентът винаги може да намери начин, въпреки че не е част от изпълнителната власт. А Радев започва и в изпълнителната власт и мисля, че това му дава много силен старт. Той има нужда от един много силен екип от модерни икономисти, които да адресират двата основни проблема на България - икономическият растеж, съпътстван с другия основен проблем - миграцията". ​

Прекалено рано опитаха политическите участници да очертаят негативите около образа на Радев и какъв той би могъл да бъде, подчерта гостенката. "Мисля, че това е просто излишно и неправилно, защото президентът ще бъде такъв, какъвто предполага законодателството на България".

"Още от сега се опитахме да вкараме президента в един лабиринт от интереси. Политическата ни система не може да се обедини, тя е доста разделена в момента. Така че той стъпва в добър момент, в който, ако е разумен, а той трябва да е разумен човек, може да има ключова роля. По-скоро имам положителни очаквания за това което ни предстои".

Какви са опасностите и особеностите на "преломните времена", в които живеем? Как България може да има своя принос в международната политика? Какви са важните вътрешнополитически и външнополитически приоритети за България?

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие