В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Речта на президента Радев бе посветена на справедливостта, но липсваше хоризонт

Проф. Анна Кръстева във В развитие, 19.01.2017

Проф. Анна Кръстева, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Анна Кръстева, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първото слово на новоизбрания президент в България е емблематично и начерта ярка разлика между Росен Плевнелиев и Румен Радев. Това каза политологът проф. Анна Кръстева, преподавател в НБУ, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Ако трябва да резюмирам речта на Радев в една дума, тя би била "справедливост", патосът бе насочен към липсата на справедливост и словото даде множество илюстрации. Тази ключова политическа ценност ситуира в съвременността речта на новоизбрания президент. Тя очерта това, което не е решено днес, но липсваше хоризонтът. Словото бе ярко адресирано към най-бедните граждани на ЕС. Да, такива сме, но на къде да вървим?"

Разликата с Плевнелиев е, че той се "размечта" в своята първа реч, говорейки за Хоризонт 2020, добави Кръстева. "В този хоризонт бяха очертани генералните магистрали, в които да се върви. Първата и любима на Плевнелиев, бяха иновациите, електронното правителство. Въпреки че президентът няма инструментите на изпълнителната власт, в първото си служебно правителство Плевнелиев откри поста министър на електронното правителство, като покана редовното правителство да продължи тази инициатива, но тя не бе реализирана".

По думите на политолога желанието да се обърнеш към гражданите и разнообразието на техните гласове бе видно в първото обръщение на Радев, засягайки на първо място темата за референдума. Радев използва "много сполучлива формула за критика на елита", като казва "гражданите искат", вместо "аз искам". 

Най-много митове в общественото пространство се произведоха около външната политика, която ще води Радев, но тези "митове" се базираха върху конкретни негови изказвания, включително и по време на дебати, в много български и чуждестранни медии. Вниманието се фокусираше върху руската тема и върху кримската, каза още гостът.

"В тази реч чисто дискурсивно, много ловко, много елегантно политически се постави темата за Русия, като се изнесе от плоскостта на двустранните отношения на европейско и глобално равнище". 

Много по-рано бе заявено едно послание към българските граждани, че ЕС и НАТО са избор, който не подлежи на преосмисляне от какъвто и да е характер. Препотвърди се генералната геополитическа ориентация, че няма да има неочаквани маневри и алтернативни политики.

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от В развитие