В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Готов ли е българският пазар да посрещне иновациите в търговията

Красимира Райчева и Йонко Чуклев във В развитие, 19.01.2017

Красимира Райчева, мениджър на Виза за България и финансовият експерт Йонко Чуклев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Красимира Райчева, мениджър на Виза за България и финансовият експерт Йонко Чуклев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Три са основните тенденции в офлайн търговията, които ще бъдат определящи за търговията на бъдещето. Това каза финансовият експерт Йонко Чуклев, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Първата е търговците да събират все повече и повече информация за своите клиенти. Втората е тази информация да бъде използвана, за да се таргетират клиентите със специални продукти и услуги, индивидуализирани специално за тях. На трето място, разбира се, тенденцията транспортните разходи и тези за доставки да падат така, че един потребител в България да може да пазарува по-евтини и по-евтини стоки, например от Австралия", обясни Чуклев.

Търговията се променя, променят се и методите за разплащане, каза от своя страна Красимира Райчева, мениджър на Виза за България. 

"Предизвикателство към търговците е да съумеят да отговорят на новите тенденции в търговията. Клиентите стават все по-взискателни, имат нужда от съвет, от проучване, от предлагане на най-модерното, най-съвременното. По отношение на онлайн търговията търговците не бива да ги възприемат като някакво предизвикателство, а като нов канал за извършване на търговия. За тях е много важно, защото много от клиентите ходят в магазина, оглеждат стоката и след това пазаруват онлайн. Важно е търговците да могат да запазят клиента", каза Райчева. 

По думите на гостенката изследванията показват, че през 2016 дигиталните разплащания са се увеличили поне три пъти. "54% от клиентите предпочитат да се разплащат през мобилен телефон, спрямо 16% през предходната година".

Успяват ли регулациите да бъдат в крак с промените? До колко новите тенденции са проблем за компаниите, предлагащи картови разплащания? Трябва ли да се впечатляваме от проекти, като Amazon Go, и какви са недостатъците им? Могат ли революционни идеи да бъдат голям конкурент на традиционните модели на търговия? Заплашен ли е бизнесът на банките от финтех компаниите? Как трябва да се противодейства на технологичната безработица?

Вижте повече във видеото:

Последни новини
Още от В развитие