В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

СЗО прогнозира недостиг на 2 млн. медицински сестри през следващите няколко години

Председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева, В развитие, 17.01.2017

Председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Световната здравна организация декларира, че през следващите няколко години ще има недостиг на 2 млн. медицински сестри. Проблемът е световен. Това обяви председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева в ефира на "В развитие" с водещ Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя допълни, че проблемът у нас съществува повече от 20 години и днес 80% от новозавършващите професионалисти по здравни грижи са готови да напуснат старана веднага след получаване на диплома.  

"Тенденцията продължава да бъде негативна независимо от няколкото добри стъпки, които бяха направени през годините. Заплатите продължават да са много ниски, продължава неглижиращото отношение, а професионалното развитие, за което ние настояваме, не се случва с темповете, с които ние искаме", подчерта Василева.

По думите й в момента съотношението лекар-сестра е 1:0,9, а би трябвало да е поне 1:2.  Според експерта е важно да има стандарти по здравни грижи, защото без тях в лечебните заведения не могат да се извършат нужните дейности заради липсата на персонал, дори това да наложи закриване на лечебни заведения и окрупняване.

Очаквайте видео с целия разговор. 

 

Последни новини
Още от В развитие