В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Нова коалиция ще се бори за по-силен ЕС в Европейския парламент

Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП, във В развитие, 17.01.2017

Европейският парламент, Страсбург. Снимка: freeimages.com Европейският парламент, Страсбург. Снимка: freeimages.com

Видяхме, че покрай изборите се създаде нова проевропейска коалиция, която ще направи всичко възможно да намали влиянието на крайно левите, крайно десните и популистите, които в момента не работят за интеграцията на ЕС и за един по-силен Европейски съюз.  Това каза в директно включване на живо от Страсбург евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Емил Радев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Третият кръг едва ли ще е последен. Ще има и четвърти кръг и очакваме към 22 - 23 часа да бъде излъчен председателя на Европарламента".​

Не бих казал, че в Европейския парламент има задкулисие - всичко, за което политическите групи се договарят, е писмено, за разлика от други парламенти, каза още Радев. "За съжаление днес видяхме, че се наруши едно споразумение, подписано между НЕП, социалистите и демократите и АЛДЕ, още в началото на този мандат, а именно, че през първата половина на мандата председателят ще бъде излъчен от социалистите и това бе г-н Мартин Шулц, а през втората половина социалистите ще подкрепят за председател кандидат на ЕНП. Социалистите издигнаха свой кандидат". 

"По-важното, което днес се случи, е че имаме ново споразумение между АЛДЕ и ЕНП, което е едно проевропейско споразумение - първата и най-важна стъпка за създаването на коалиция, целяща да подсили Европейския съюз. Целите на това споразумение включват нова европейска политика за гранична и брегова охрана, ново управление на еврозоната, за да се извади региона от кризата, създаване на европейски отбранителни сили, за да се направи отново Европа безопасна, както и да се проучат всички възможности за създаване на европейски разузнавателен капацитет, който да се бори с тероризма и международните престъпления".

Дали тази коалиция е причината за оттеглянето на Ги Верхофстат в последния момент? Защо социалдемократите се отметнаха от споразумението, според което трябваше да подкрепят кандидат на ЕНП? Какви ще бъдат ползите за България ако ​Антонио Таяни, подкрепяният от ЕНП и АЛДЕ кандидат спечели надпреварата? Какви са реакциите и първите коментари в Европейския парламент след днешната реч (17.01.2017) на Тераза Мей относно Brexit?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие