В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

2017 ще бъде още по-тежка за Турция

Журналистите Анатоли Стайков и Зоя Димитрова, В развитие, 16.01.2017

Журналистът Анатоли Стайков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Журналистът Анатоли Стайков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2016, която беше една от най-трудните в новата история на Турция, няма да бъде нищо в сравнение с 2017. Надявам се, че светът ще реагира и Турция ще бъде поставена на мястото й. Това обяви журналистът Анатоли Стайков в предаването "В развитие" с водещ Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира промените в конституцията на страната, които залагат неограничена власт на Ердоган. "Той отдавна иска да бъде глобален външнополитически играч и продава скъпо приятелството си", обясни журналистът.

По думите му ако новата турска конституция бъде приета, тя влиза в сила през 2019, когато изтича мандатът на Ердоган, а новата система му позволява още 2 мандата. "Той би могъл да управлява до 2029. Това е много понеже си позволява намеса навсякъде – в Ирак, Сирия, Гърция, България. Неограничена власт на подобен президент звучи притеснително", каза още Стайков.

"Системата е доста особена, има елементи на американската, но има и съществени разлики, които ограничават демокрацията и съсредоточават повече власт в ръцете на президента и правят по-трудно контролирането на изпълнението на неговите задължения", каза от своя страна журналистът от БТА Зоя Димитрова, допълвайки, че тази система ще е валидна не само за Ердоган, но и за всички следващи президенти.

Тя цитира резултати от проучване от миналата седмица, според което 62% от хората биха подкрепили конституционните промени.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие