В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Вижда ли се краят на превзетата държава

Петър Ганев, старши икономист в ИПИ, В развитие, 12.01.2017

Петър Ганев, старши икономист в ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петър Ганев, старши икономист в ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните години ясно се вижда промяна на общественото мнение и хората осъзнават, че ако не оправим начина, по който работят институциите, не можем да се възползваме от възможностите, които икономиката предлага. Типичен пример за това е фактът, че преди години вдигането на доходите се коментираше много повече в сравнение с темата за независимостта на съда или работата на прокуратурата. Сега тази тенденция се обърна. Това обяви старши икономистът в Института за пазарна икономика Петър Ганев в предаването "В развитие" с водещ Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

В тази връзка той посочи, че много често говорим за корупция у нас, а всъщност трябва да се засегне едно по-общо понятие - превзетата държава. По думите му основните разлики са, че при превзетата държава става въпрос за хора, които се опитват да влияят на всички значими процеси през огромен брой институции и с голям фокус съдебната система. Освен това обикновено превзетата държава е олигополен пазар, тоест можем да говорим за картел на корупцията.

"Наличието на корупция предопределя факта, че сме на под половината от средното за Европа ниво на доходи и я настигаме доста бавно", допълни икономистът.

От изследването на ИПИ става ясно, че липсата на ефективно разделение между трите власти е най-сериозното проявление на превзетата държава у нас. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие