В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Понижения на европейските пазари след пресконференцията на Тръмп

Пазарен коментар на Сандра Килхоф, В развитие, 12.01.2017

Сандра Килхоф от Bloomberg в Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Сандра Килхоф от Bloomberg в Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първата пресконференция на Доналд Тръмп след като спечели изборите в САЩ разочарова пазарите. Stoxx 600 се понижи с 0,2%, докато Dax изгуби 0,4%. Това каза в своя пазарен коментар Сандра Килхоф от Bloomberg в Лондон в ефира на "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Особено интересна е реакцията на фармацевтичните компании в Европа, които последваха колегите си от САЩ и акциите им се търгуват с понижение, като Roche губи над 2% в Цюрих, Sanofi е надолу с 1% в Париж, а Novo Nordisk се понижи с над 4% в Копенхаген.

Днес вниманието е насочено към UniCredit. Италианската банка търси 13 млрд. eвpo пoдĸpeпa oт инвecтитopитe ĸaтo чacт oт плaнa нa pъĸoвoдcтвoтo й зa yвeличaвaнe нa ĸaпитaлa. Акциите на банката са почти без промяна.

Наблюдават се движения и при суровините, след като генералният секретар на ОПЕК каза, че производителите на петрол ще решат през май дали има нужда от още съкращения.

Темпът на растеж на германската икономика през 2016 е надвишил прогнозите. Страната не е имала такъв темп на ръст от 5 години насам, а спадът на безработицата и рекордно ниският лихвен процент са сред причините за повишеното потребление.

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие