В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво стои зад резултатите на двете най-скъпи компании на БФБ

Мариян Йорданов, борсов анализатор на Investor.bg, 12.01.2016

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

На какво се дължи рязкото повишаване на ликвидността на двете най-скъпи компании на българския фондов пазар – Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Софарма, какви фактори стоят зад пазарния им успех? Какви са перспективите им за развитие? На тези и други въпроси отговори борсовият анализатор на Investor.bg Мариян Йорданов в ефира на предаването „В развитие“ на Bloomberg TV България с водещ Делян Петришки.

„Освен акциите на ПИБ и Централна кооперативна банка (ЦКБ), в последната седмица имаше активност и с акциите на третата по-ликвидна банка БАКБ. След сделката с ОББ се забеляза силно търсене на акциите и на трите банки – ПИБ, ЦКБ и Българо-американска кредитна банка (БАКБ), като именно това изведе ПИБ до позицията на най-скъпа компания на борсата“, коментира Йорданов.

„Това покачване може да се обясни по няколко начина. Акциите на ПИБ са със 70% нагоре за последната година, но все още са сравнително в долната част на ценовия си рейнж от последните няколко години. В последната година имаше разпродажба на един пакет от акции. След продажба на пакет много често има „отскачане“ на цената, защото вече няма кой да предлага“, коментира още Йорданов. Той допълни, че рязкото покачване на цената се дължи именно на това. 

„Към момента Софарма отново е лидер на БФБ след новината за възможния лиценз на „Табекс“ на американския пазар“, обобщава Йорданов.

Към момента фармацевтичната компания е с около 5% - 6% по-скъпа от ПИБ. 

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от В развитие