В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво да очакваме на имотния пазар и в строителния сектор през 2017

Добромир Ганев, зам.-предс. на НСНИ, и Николай Станков, председател на КСБ, В развитие, 12.01.2017

Добромир Ганев, зам.-предс. на НСНИ, и Николай Станков, председател на КСБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Добромир Ганев, зам.-предс. на НСНИ, и Николай Станков, председател на КСБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2016 бе годината, в която се реализира най-висок ръст на цените на имотния пазар основно в два-три града. През 2017 се очаква да продължи тенденцията от последните три години и да се реализира по-голямо равновесие между търсенето и предлагането на пазара на имоти. Това коментира зам.-председателят на НСНИ Добромир Ганев в предаването "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По данни за периода януари-септември на 2016 спрямо същия период на 2015 ръст на броя сделки на имотния пазар е отчетен само в 8 от 28 областни града, отбеляза още той. В София е регистриран най-висок ръст, но той е по-нисък спрямо същия период на 2015 към 2014 - от 16-17% до 7%. В Пловдив също има доста сериозен спад на ръста - от 16-17% до 4%. Варна и Бургас запазват нивата си спрямо предходната година, добави Ганев.

"Най-голямо раздвижване през 2017 на пазара на имоти ще се наблюдава в София, Пловдив, Черноморието, Банско", коментира още експертът. 

Анализите показват, че почти няма нова инвестиция в северната част на страната, като почти всички инвестиции са съсредоточени в южната част на България, поясни той. 

Строителният сектор отбеляза спад на произведената продукция с 32% за периода януари-септември 2016 в сравнение с 2015, коментира от своя страна председателят на КСБ Николай Станков. "През 2017 очакваме да стартира изпълнението на доста проекти, договорен е към 30% от ресурса по всички оперативни програми и предстои обявяване на обществени поръчки, както и реалното изпълнение на проекти", обяви той. По думите му само по Региони в растеж през 2016 са обявени процедури за 2,5 млрд, а общо по всички европейски програми - 4,5 млрд. През 2017 предстои да бъдат обявени процедури за кандидатстване за около 6,5 млрд, допълни Станков. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие