В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Най-рано в края на януари ще е ясна първата нова компания на БФБ

Делян Добрев, В развитие, 11.01.2016

Делян Добрев, депутат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Делян Добрев, депутат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Надяваме се тази година да имаме поне 4 първични публични предлагания, като така ще успеем да продължим „съживяването“ на капиталовия пазар в България. Това каза депутатът Делян Добрев в интервю на Вероника Денизова за предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. Добрев получи награда за „личност, допринесла най-много за развитието на капиталовия пазар“ на ежегодната церемония на БФБ за награждаване на инвестиционните посредници.

„Радвам се, че усилията през миналата година се оцениха и аз и председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) получихме награда. Има още много, което може да се свърши за капиталовия пазар. Преди ваканцията на парламента успяхме да изберем нов председател на КФН, което даде първоначалния тласък за развитие. В последствие инициирахме съвет за развитие на капиталовия пазар, който прие стратегия с 14 конкретни мерки. Надявам се през тази година да успеем да реализираме поне 10 от тях, както и да има повече на брой IPO-та на пазара". 

Народният представител обаче отказа да даде повече подробности около евентуалните нови участници на борсата, като обяви, че повече информация ще има към края на януари или началото на февруари.

Всички мерки от стратегията за развитие са приоритетни, смята Добрев, като все пак сложи акцент на вторичната търговия на държавни ценни книжа, възможността да се търгуват акции на чужди компании на БФБ, финансирането на нови първични публични предлагания, както и работата по стоящите акции в Регистър А.

„Всяко едно народно събрание, независимо от състава си, трябва да оцени ролята на капиталовия пазар. Ако в последните няколко години страдахме от определен дефект в икономиката, то бе именно липсата на такъв пазар“, категоричен е Добрев.

 Вижте цялото интервю във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие