В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Има ли балон на американския фондов пазар

Коментар на Кузман Илиев, В развитие, 11.01.2017

Кузман Илиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-сериозният риск за 2017 е изключително голямото натрупване на дълг. Глобалният дълг е на рекордни равнища - $225 трлн. или 300% от БВП. 2016 беше рекордна по емитиране на дълг като финансов инструмент, като компаниите задлъжняха страшно много заради ниските лихви. Такива дългови експозиции в среда на покачване на лихвите в САЩ неизбежно ще се отразят и на възникващите пазари, където ликвидността се свива. Тези рискове не се отчитат от много от анализаторите. Играчите на финансовите пазари се откъснаха изключително много от реалността. Това коментира пазарният анализатор и водещ на Boom&Bust Кузман Илиев в ефира на "В развитие" с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него грешните икономически и финансови прогнози се дължат на факта, че хората, които ги правят, в голяма степен тълкуват грешно икономиката, както и, че самите икономически анализатори гледат да се движат заедно. 

Илиев представи позицията на икономиста Марк Фабер, който е известен защитник на златото в несигурни времена. "Той говори за това, че и спрямо европейските, и спрямо акциите на възникващите пазари, американските са силно надценени. Според него по-високите лихви ще окажат натиск върху акциите и са налице глобални рискове заради натрупани във времето грешки на развиващите се пазари", обясни анализаторът. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие