В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Икономическите ефекти от увеличаващата се продължителност на живота

Адриан Николов от Инфограф, В развитие, 11.01.2017

Адриан Николов от Инфограф. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Адриан Николов от Инфограф. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Средната продължителност на живота в света се е увеличила с почти 20 години от 1960 насам. Между 1960 и 2015 се наблюдава процес на догонване, в който развиващият се свят все повече се приближава към развития по този показател. Това коментира икономистът от Инфограф Адриан Николов в предаването "В развитие" с водещ Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Африка все още е много назад спрямо останалия свят, но там се наблюдава най-бързият темп на развитие. При доста от африканските държави ножицата между мъже и жени е много малка, а при държавите от бившия СССР тя е огромна.  

Николов коментира и икономическите ефекти от увеличаването на продължителността на живота. По думите му от една страна разполагаме с работна сила, която е в състояние да работи по-дълго и по-продуктивно, но от друга – колкото по-дълго живеят хората, толкова повече тежестта пада върху пенсионната система.

"Това наблюдаваме и в България в момента, тъй като разходите ни за пенсии като част от бюджета през последните 10 години растат най-главоломно", каза икономистът, допълвайки, че решение на този проблем може да бъде преминаването към капиталопокривна система.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие