В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Умните мрежи са решението за енергийната сигурност на България

Трайчо Трайков във В развитие, 10.01.2017

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Не би трябвало да има проблеми с електроподаването, освен ако няма аварийна ситуация, което няма да бъде изненадващо, предвид инвестициите, които се правят в електроразпределителната мрежа, които непрестанно се подтискат от регулатора с цел запазване на ниска цена за регулирания пазар. Това каза бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. "Товарът за електропреносната мрежа днес, 10.01.2017, а и по прогнозни данни и утре, е рекорден за последните 20 години и това поставя на изпитание системата, но в никакъв случай не е причина за катастрофични сценарии".

"7700 мегавата са много, но трябва да имаме предвид, че в България инсталираните мощности са над 11 хил. мегавата. За първата седмица на тази година са потребени с около 2% повече електроенергия, отколкото през същия период на миналата година. Това е напълно компенсирано от по-ниския износ. Ако се гледат числата няма причини за нещо извънредно". 

Действително имаше проблеми със задействането на студения резерв, защото на Бобов дол са замръзнали въглищата. Може би при следващия търг Електроенергийният системен оператор ще вземе предвид способността на различните централи да се справят с такива критични ситуации, обясни Трайков.

"Проблемът на България не е че няма инсталирани мощности, а голямата разлика между минималния и максималния товар. За това бъдещото развитие на електроенергийната система на България е в посока инвестиции в бъдещото управление на мрежата - компютърни технологии, умни мрежи. Когато потреблението е много високо могат да бъдат изключвани по план така, че да не се усети - отоплението или климатиците на големи сгради могат да се изключват по десет минути в последователна схема така, че това да не се усети".

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от В развитие