В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Възможна ли е нова газова криза

Дeляна Петкова, Investor.bg, В развитие, 09.01.2017

Газопровод в Източна Украйна. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg Газопровод в Източна Украйна. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

„На този момент няма проблем с доставките на газ, няма намалено налягане по тръбите. Това се гарантира от Булгартрансгаз и Булгаргаз. Това, което е рисково, е състоянието на хранилищата в Украйна. Тази година там са нагнетени по-малки количества, отколкото в предишни години, а страната е започнала по-рано да черпи от газ от тези хранилища. “ Това заяви в предаването "В развитие" с водещ Делян  Петришки Деляна Петкова от Investor.bg. Според нея тези фактори поставят под въпрос какво би се случило, ако Газпром спре доставките си за Европа.

„От 2014 насам зимните доставки, които са най-рискови, се гарантират от страна на Украйна и Русия с посредничеството на ЕС. Тази година срещата на това ниво не постигна резултати, тоест няма гаранция на доставките“, отчита Петкова. Според нея неуспехът на разговорите се крие в новия кръг от преговори в тристранния формат Москва-Киев-Брюксел, а именно в желанието на Русия да прекрати доставките си за Европа през украинска територия след 2020. Въпреки това няма индикации за криза, а към момента Газпром подава рекордни количества газ към континента. Отношенията между Украйна и Русия са доста нестабилни и не само когато няма договорка може да изникне проблем, смята още тя.

 Повече за газовите доставки към Европа, в това число и България, както и какви са алтернативните варианти на страната ни в евентуален минорен сценарий, вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие