В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Страхът от твърд Brexit отслабва британската лира

Пазарен коментар на Юън Потс, 09.01.2017

Юън Потс, Bloomberg Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Юън Потс, Bloomberg Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тази сутрин британската лира спадна до 10-седмично дъно, спрямо всички свои основни конкуренти. Това стана след коментарите на премиера Тереза Мей от уикенда, които засилиха страховете, че страната може да изгуби достъпа си до свободния пазар. Това каза Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "В първото си телевизионно интервю за годината, Мей каза, че контролиране на имиграцията е границата, която тя няма да премине". 

"В момента паундът е надолу с над 1% спрямо долара. На останалите валутни пазари, доларът леко се покачва, след като данните за заетостта в САЩ увеличиха аргументите за скок на лихвите в страната. Междувременно, юанът увеличава най-големият си двудневен спад от юни насам".

Европейските фонодови пазари започват седмицата предимно в отрицателната графа, каза още Потс. "Три и половина часа след началото на лондонската сесия почти всички индексирани компании бележат понижение. Италианския индекс e най-отслабналия днес, а FTSE MIB е надолу с 1,2%. Единственото изключение дотук е повишението на FTSE 100, което се дължи на слабия паунд, помощ на британските компании, чиито печалби идват от чужбина".

"Безработицата в еврозоната остава на седем годишно дъно през ноември, което е знак, че икономиката в региона укрепва", подчерта анализаторът. "Безработицата остава на ниво от 9,8% в съответствие с прогнозите на икономистите. Безработицата в Германия е 4,1% и е най-ниската сред 19-те държави в еврозоната, докато в Гърция тя е 23,1% безработни".

Междувременно, континентът навлиза в ключова година – избори във Франция, Германия и Холандия, но икономическото доверие се покачи през миналия месец до най-високите си нива от повече от 5 години, каза още Потс.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие