В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Средната класа в България е в подем

Харалан Александров във В развитие, 09.01.2017

Харалан Александров, социалният антрополог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Харалан Александров, социалният антрополог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България средната класа е в подем и се опитва да се стабилизира. В големите градове тя започва да се осъзнава като такава и да има собствена версия за света. Зараждат се постматериалистически ценности. Това каза социалният антрополог Харалан Александров в интервю на редактора Таня Харизанова за предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Все още много крехко, все още са малцинство, но активно малцинство и със сигурност ще търсят и политическо представителство“.

Като ново явление в България социалният антрополог определи нарастването на групата от хора, които възприемат икономическото неравенство, като нормално явление. Съвсем доскоро всяко икономическо неравенство се е възприемало като несправедливо, а забогатяването – като крайно подозрително.

"Съгласен съм, че в България няма достатъчно хора с високи доходи". "Приходите не са единственият фактор, който определя социалното разслоение на обществото. Средната класа е носителят на социалната норма".

Смята се, че едно общество е стабилно и функционира добре, когато има сравнително малка висша и нисша класа и голяма средна класа, обясни гостът. По думите му общества, като България, които са с изцяло пирамидална и дори „прищипана пирамида“, се сблъскват с проблем.

Защо в България предприемачи със 100 или 50 служители се самоопределят в средната класа, редом с високоплатените си служители? На какво се дължи и какви са последствията от „огромната задлъжнялост на средната класа“ в Европа? Какво представлява и на какво се дължи процесът „финансиализация“, който се наблюдава в съвременното общество? Как той се транспонира в българската действителност?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие