В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

САЩ, Русия, хакери, дипломация... и още нещо

Здравко Попов, дипломат, Светът е бизнес, 09.01.2017

,Матьоршки с лицата на известни настоящи и бивши световни лидери на витрината на магазин в Москва, Русия Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg ,Матьоршки с лицата на известни настоящи и бивши световни лидери на витрината на магазин в Москва, Русия Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

„Времената на самотните хакери отминаха. Отдавна хакерството е организирана дейност в големите държави. Поради това на този въпрос трябва да се гледа професионално. Хакерите отдавна са войниците на фронта.“ Това заяви в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков дипломатът и президент на Института за публична политика Здравко Попов. Гостът в студиото  коментира последното развитие на отношенията по оста Москва-Вашинтон, действията и позициите на президента Обама по въпроса с предполагаемата руска намеса в изборите зад Атлантика и бъдещето на кибервойната.

 „Не съм убеден, че това прави и Америка, и Китай, и другите големи държави. Това в последните години се е превърнало в нова форма на надмощие, на хегемония на влияние във вътрешните работи на страните“, отчита Попов. „Позицията на Доналд Тръмп беше интересна, защото ,излизайки от срещата си с ЦРУ, каза, че е опечален от това, че американските системи за сигурност,за защита срещу кибератаки, не функционират, а не тръгна да морализаторства“, допълни още той.

 „В европейските страни нещата са малко по-различни, отколкото в САЩ, където тенденциите бяха по-разбираеми. В политическия живот в големите страни като Франция и Германия има много играчи. Тук е по-трудно да кажем дали има добри и лоши, общественото мнение е много по-фрагментирано“, каза още гостът, допълвайки, че всяка национална държава трябва сама да изгради собствена защита срещу тези негативни тенденции.

 Повече по темата за киберсигурността както и коментар на въпроса за подготовката на България за предстоящото председателството на ЕС, част от екипа по подготовка за което е и Здравко Попов, вижте във видеото.

 

Последни новини
Още от В развитие