В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бъдещето на биткойна на фона на регулациите в Китай

Коментар на Владимир Сиркаров, В развитие, 09.01.2017

Владимир Сиркаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Сиркаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Различните държави имат сериозни проблеми по отношение на дефинирането и регулирането на биткойн. Огромната част от пазара на биткойни, над 90%, минава през Китай. Именно затова, когато става въпрос за очаквания, свързани с цената и развитието, тази страна е в полезрението на анализа. От края на миналата седмица има доста сериозно раздвижване по темата, свързана с регулациите от страна на централната банка на Китай. Това коментира пазарният анализатор и водещ на Boom&Bust Владимир Сиркаров в ефира на "В развитие" с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

Той обясни, че китайското правителство и централната банка са притеснени от евентуалното изнасяне на капитали под формата на биткойн. Според основателя и изпълнителен директор на китайската борса за обмен на биткойни BTCC Боби Лий самото закупуване на биткойни с юани и след това преконвертирането им покачва цената, свързана с таксите и комисионите до ниво, което прави нерентабилна една такава транзакция.  

По думите на Сиркаров е налице интересен юридически казус. "Централната банка категорично споделя, че биткойн няма силата на законно разплащателно средство, тя го разглежда като актив, като останалите стоки, които се купуват и продават. От друга страна обаче рестрикциите върху капиталовите потоци в страната не включват стоки, а само валута", обясни анализаторът.

Той коментира и бъдещето на дигиталните валути, като подчерта, че трябва да се даде време на биткойна, за да докаже дали наистина може да се приеме като парична единица. Според Сиркаров, ако има оттегляне от биткойн, то няма да бъде към юани или долари, а към други криптовалути. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие