В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Притеснително ли е нарастването на глобалния дълг

Проф. Митко Димитров, Институт за икономически изследвания към БАН, и д-р Емил Калчев, икономист, преподавател в НБУ, В развитие, 06.01.2017

Проф. Митко Димитров, Институт за икономически изследвания към БАН, и д-р Емил Калчев, икономист, преподавател в НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Митко Димитров, Институт за икономически изследвания към БАН, и д-р Емил Калчев, икономист, преподавател в НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дългът в момента е трикратно по-голям от това, което произвежда светът за година. Не бива да се гледа на дълга като на бедствие, което се е случило изведнъж - това се дължи на поведението на правителствата. Това каза проф. Митко Димитров от Институт за икономически изследвания към БАН в предаването "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria. 

"Важното е дали икономическата система е стабилна, вземането на дълг е нормален процес", коментира от своя страна преподавателят от НБУ д-р Емил Калчев. „Ако обаче тази система се разстрои, тогава вече идват проблемите“, допълни той. Според него рязкото натрупване на дълг през изминалата 2016 се дължи на ниските лихвени нива и процеса на възстановяване на икономиката.

„За да ограничим дълга, на първо място трябва да ограничим бюджетните дефицити. Когато има дефицит, логично е вземането на дълг, за да го покрием. Тази година за първи път ще имаме излишък в бюджета“, каза още д-р Калчев.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие