В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Тръмп трябва да издържи и последния си изпит преди Белия дом

Д-р Асен Асенов, преподавател по икономика в Американския университет във Вашингтон, В развитие, 05.01.2017

Доналд Тръмп. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Доналд Тръмп. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Тръмп трябва да издържи и последния си тест преди Белия дом. След като спечели електоралната подкрепа на гласоподавателите, сега той трябва да се пребори и за доверието на конгресмените. Можем ли да очакваме неприятни изненади при тези изслушвания и има ли непопулярни членове сред бъдещия кабинет на Тръмп? Отговор на тези и други въпроси дава д-р Асен Асенов, преподавател по икономика в Американския университет във Вашингтон, в предаването "В развитие" с Делян Петришки

По думите му демократите ще подложат 8 от общо 15 члена на кабинета на много по-детайлно изслушване. "Сред тези имена са номинираният секретар по външна политика, министърът на правосъдието, министърът на труда и някои от други членове. Според демократите те имат действия в миналото, които биха поставали под съмнение службата им към американския народ", обясни д-р Асенов.  

"Има политически игри в правилата на работа на Доналд Тръмп и горната камара на Конгреса на САЩ, които могат да блокират подобни номинации", подчерта той. 

Д-р Асенов коментира още политическите обещания на Тръмп и наследството, което му оставя президентът Барак Обама. 

Някои изчисления показват, че една потенциална търговска война с Китай и повишаването на митата на внос на китайски стоки в САЩ може да доведе до по-големи загуби за САЩ, подчерта той. Свободната търговия беше един от огромните мотори, които допринесоха за развитието на Китай и други развиващи се страни. Китай може да отговори на тези мерки с манипулиране на валутния курс - да обезцени юана и направи още по-конкурентоспособен своя износ, коментира още д-р Асенов.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие