В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

10 години България и Румъния в ЕС

Мартина Ганчева, журналист от Bulgaria ON AIR, и Румен Гълъбинов, икономист, В развитие, 05.01.2017

Евро банкноти. Снимка: Freeimages.com Евро банкноти. Снимка: Freeimages.com

Какво се случи в България и Румъния през последните 10 години от влизането им в ЕС? Анализ на журналистката от Bulgaria ON AIR Мартина Ганчева и икономиста Румен Гълъбинов в предаването "В развитие" с Димитър Вучев. 

Сближаването на Румъния към средните икономически показатели на ЕС спрямо България е далеч по-бързо. Причината за това се крие не само в по-ниските данъци, но и в големите инвестиции в инфраструктура и усвояване на еврофондове, отбеляза Ганчева. Тя подчерта, че ключова роля за икономическото развитие на Румъния имат и предприетите стъпки за ограничаване на корупцията. "Дела се водят както срещу кметове и общински съветници, така дори и срещу бившия премиер Виктор Понта", подчерта журналистът. 

През последните две години Румъния предприе стъпки за намаляване на данъците. През 2017 в страна се планува да бъдат премахнати над 100 малки държавни такси - мерки, които подобряват бизнес климата, коментира от своя страна Гълъбинов. Друга мярка, от която България може да почерпи опит е намаляването на ДДС, смята икономистът. 

Ганчева коментира още какво можем да очакваме от новото правителство в Румъния. "Предстоят няколко много трудни години за Румъния. В момента имаме коалиционно правителство, в което главният действащ фактор са социалдемократите, но имаме и един президент национал-демократ. Това подсказва, че тези две страни ще мелят много трудно мелницата заедно", посочи Ганчева. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие