В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Възможно ли е въвеждането на безусловен базов доход

Радослав Райков, основател на Consentio, и Георги Вулджев, икономист от ЕКИП, 03.01.2017

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Резултатите от проведени експерименти в Бразилия и някои африкански държави за въвеждането на безусловен базов доход (ББД) показват, че хората не спират да работят. Безусловният базов доход им позволява да гледат в дългосрочен план. Това коментира основателят на Consentio Радослав Райков в предаването "В развитие" с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Ако се въведе ББД в България, това ще има отрицателен ефект върху стимулите за работа, ще доведе до повишаване на структурната безработица. Хората ще бъдат по-малко мотивирани да работят, защото парите като всяка друга стока имат пределна полезност, коментира от своя страна икономистът от ЕКИП Георги Вулджев

Двамата експерти направиха и разграничение между това дали ББД се разглежда като теория, според която гражданите на една държава ще просперират, ако той бъде въведен, или като едно от възможните решения за справяне с масовата безработица, която се очаква да настъпи заради технологичния напредък. 

"Ключовият въпрос е дали масовата автоматизация ще се случи по начина, по който си мислим, че ще се случи", подчерта Вулджев. Поглеждайки назад в история, преди началото на индустриалната революция и всеки по-сериозен период на технологичен прогрес, е имало спекулации, че в бъдеще с развитието на технологиите и елиминирането на определен тип работа ще се стигне до подобна масова структурна безработица, която трябва да бъде адресирана. "Досега обаче това не се е случило, въпреки че е имало подобни притеснения", обясни икономистът. 

Това, което предстои в контекста на глобализацията е непредвидимо. "По всички методики личи, че ще има рязка и бърза загуба на работни места", смята Райков. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие