В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Българското земеделие е тъпкано от европейски дотирани стоки

Явор Гечев във В развитие, 02.01.2017

Явор Гечев, Националния съюз на земеделските кооперации. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Явор Гечев, Националния съюз на земеделските кооперации. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Странна бе 2016 за земеделските производители. Ако говорим за добиви на зърнено-житните храни тя бе добра, но ако говорим за цени - бе лоша. Това каза Явор Гечев от Националния съюз на земеделските кооперации в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

По отношение на производството на плодове и зеленчуци също не може да се каже, че годината бе добра, още повече че бяха загубени доста пазари заради руското ембарго, което повлия по различни начини на българския пазар, каза още Гечев.

При продажба на себестойност оцеляването на земеделските стопани е много трудно и държавата трябва да мисли за стимулиране на кооперирането, каза гостът. "Надявам се догодина да бъде първата година за планиране и стъпки в областта на законодателството и изпълнителната власт".

"Определени сектори, като земеделието, от само себе си не могат да се оправят. Държавата трябва да се намеси с регламенти, подпомагащи сектора, защото българското земеделско производство, извън сектора на зърнените храни, е доста тъпкано от европейското производство, което е доста по-дотирано от нашето и влиза в страната на много по-ниски цени. Ако оставим на пазара - пазарът работи за запазване на статуквото и за доминацията на западните държави". 

До този момент няма реален диалог между държава и бранш, подчерта Гечев. По думите му проблемите на бранша се подценяват, защото бизнесът се определя на пръв поглед като лесен, но "това далеч не е така, когато говорим за макроикономика и за държавни интереси".

"Проблемите са изключително сложи и много прагматични и ако не проумеем, че с малък ресурс, трябва да сме доста по-умни от западните си партньори, няма как да постигнем успех".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие