В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

БХБ помага на 7 хил. българи месечно, но спасява едва 0,5% от разхищаваната храна

Цанка Миланова във В развитие, 30.12.2016

 Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За една календарна година в България се разпиляват над 670 хил. тона храна. Това е храна, която е произведена вповече и по някакви логистични причини или технологични причини (грешки при етикетиране, грешки в опаковката) и това не позволява да достигне до търговска мрежа. Това каза Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка (БХБ), в интервю на Вероника Денизова за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. 

"В рамките на ЕС сумарното количество разхищавана храна е 90 млн. тона. България в тази класация за щастие не е сред шампионите, но на глава от населението у нас се разхищават около 90 килограма годишно за всеки българин".

За 5 години БХБ е спасила над 1300 тона храна, каза още Миланова. "Звучи внушително, но е по-малко от половин процент от разпиляваната в България храна. Има голям потенциал и голяма необходимост от това, което правим".

БХБ успява да доставя храна до 20 000 души всяка година без държавна подкрепа, с подкрепата на бизнеса, на европейски пограми и с подкрепата на доброволци, като над 800 души годишно се включват в спасяването на храна, каза още събеседничката.

"Нуждаещи се от храна са всички 1,5 млн. българи, които живеят под прага на беднос. Всяко четвърто дете живее в лишения, всеки втори пенсионер изпитва недостиг на храна, а всяко пето семейство живее в сериозна оскъдица. Чрез 70 организации БХБ достига до 80 населени места в цялата страна и подпомага над 7 хил. българи всеки месец".

Никога не приемаме храна извън срок на годност, подчерта Миланова. "Вярваме, че хората, които са в затруднено положение имат същото право, като нас, да консумират качествена, годна и безопасна храна. БХБ оперира като всеки друг бизнес оператор на храни, имаме и такъв сертификат, за да са налице всички гаранции, свързани с безопасността на храните".

Очаквайте видео с целия коментар. 

Последни новини
Още от В развитие