В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Събитията, които белязаха икономиката през 2016

Кузман Илиев и Мартин Илиев в предаването В развитие, 29.12.2016

Димитър Вучев (вляво), Мартин Илиев (в средата) и Кузман Илиев (вдясно). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Вучев (вляво), Мартин Илиев (в средата) и Кузман Илиев (вдясно). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европа в момента се намира на кръстопът. Базата, от която тръгва 2017, е достатъчно неутрална, за да може да поеме по добър път. Забелязва се известно отрезвяване, така че в момента 2017 е по-ключова откъм развитие, а 2016 бе наситена с отделни събития, които създадоха възможности за тръгване в една или друга посока. Това коментира пазарният анализатор Мартин Илиев в ефира на  "В развитие" с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

Той изрази очаквания за сериозен срив, по-голям по мащаб и от кризата през 2008, но това няма да се случи в рамките на 2017. 

"Топ събитие на 2016 е изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ - нещо, което взриви самата Консервативна партия, което беше изненада и за пазарите в известен смисъл, изненада за онези, които провокираха и очакваха един сериозен спад на финансовите пазари. След Тръмп ние видяхме коренно различна реакция на оптимизъм и вяра, че чрез своите фискални стимули и данъчна политика и ориентация към бизнеса Тръмп ще донесе на американската икономика по-скоро растеж, което изстреля и пазара на акции и повлия страшно много на стойността на долара. Това е събитие номер едно от гледна точка на политиката и пазарите", обяви на свой ред финансовият анализатор и водещ на Boom&Bust Кузман Илиев.

По думите му другото важно събитие от тази година e Brexit, което беше първата голяма изненада през 2016 и е много симптоматично, защото трябва да се следи какво значи то за европейската идея и философията на ЕС като цяло. 

 

Последни новини
Още от В развитие