В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Пазарът на IPO е в застой в световен мащаб

Веселина Василева, Investor.bg, В развитие, 28.12.2016

Веселина Василева, Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Веселина Василева, Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът на първични публични предлагания (IPO) в световен мащаб отново е в застой, като това оказва влияние не само на фондовия пазар, но и на технологичната индустрия и икономиката като цяло. Това коментира Веселина Василева от Investor.bg в ефира на "В развитие" с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите ѝ през 2016 са се осъществили само 1087 публични предлагания на компании в глобален план, което е с 32% по-малко в сравнение с 2015. 

Проблемът е особено тежък за технологичните компании. В технологичен план само 9 американски компании са се листнали на борсата през тази година, което е най-ниското равнище от 7 години насам, посочи още Василева, позовавайки се на данни на Bloomberg.

Въпреки това очакванията и прогнозите за пазара на IPO през 2017 са доста по-оптимистични с оглед на позитивните нагласи, свързани с данъчните планове на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп.  

Какви са очакванията за IPO на българския капиталов пазар? 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие