В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Реалности и бъдеще на европейската банкова система

Джонатан Тайс, Bloomberg Intelligence, В развитие, 26.12.2016

Джонатан Тайс, Bloomberg Intelligence. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Джонатан Тайс, Bloomberg Intelligence. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Две са основните новини в европейския банков сектор за последните 12 месеца, каза Джонатан Тайс, Bloomberg Intelligence, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Първата е свързана с италианската банкова система и банка Monte dei Paschi, като лицето на проблема. Те имат около 360 млрд. евро необслужвани кредити, част от които се наричат sofferenza и са най-лошият тип. Те са част от баланса на италианските банки от много години и вече е време да бъдат изчистени. За съжаление това значи да бъдат продадени на цена по-ниска от балансова им стойност, а това изтрива част от капитала".

"Другият проблем са банките, които се преструктурират. Видяхме как Royal bank of Scotland, Deutsche Bank, Commerzbank, спряха да изплащат дивиденти, продължават да намаляват работните си места и това ще продължи и през следващата година. Освен това все още очакваме да разберем колко големи ще бъдат глобите на Royal bank of Scotland и Deutsche, за сделките им с обезпечени с ипотеки ценни книжа, защото те също ще достигнат милиарди долари", каза още Тайс.

По думите му банките, които се представиха най-добре бяха добре обезпечените скандинавски банки, които плащат високи дивиденти.

HSBC се представя много добре, главно поради преструктурирането, обратното изкупуване на акции и силата на долара, подчерта събеседникът. Той добави, че френските банки също се представиха много добре през последните две тримесечия, тъй като лихвите отново се повишиха и прогнозата за търговия с фиксирана доходност се подобри.

"Банките постепенно осъзнават, че регулаторната тежест намалява и че много от тези големи банки могат да бъдат спасени. Ще бъде болезнено, но могат да се рекапитализират". ​

Как се отрази на европейската банкова система програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка? Как ще се разви кризата в италианския банков сектор и какво да очакваме през следващата година?

Очаквайте видео с целия коментар. 

Последни новини
Още от В развитие